Psikoterapiye Ne Zaman Gidilir?

Zamanın getirdikleri, insanın dünyada yaşama/var olma biçimine dair pek çok şeyi değiştirdi ve değiştirmeye de devam edecek. Bu değişime insan olmanın gerekleri ve yükümlülükleri de hiç şüphesiz eşlik ediyor.  Sadece bu değişimlere uyumlanabilmek ve kendimiz olarak var olabilmek için bile psikoterapiye ihtiyaç duyabiliriz. Bu sebep başlı başına çok kıymetli ve yeterli iken, kişiden kişiye değişebilen pek çok farklı psikoterapiye başvuru nedeni olabilir.  Olası nedenleri birkaç maddede sıralamaya çalışacağım, ancak bu nedenlerin bu satırların okuyıcusu için sınırlayıcı olmasını istemem. Unutmayın, sadece size özgü psikoterapiye ihtiyaç duymanızı gerektiren durumlar olabilir.

  • Panik atak, Depresyon, Obsesif Kompulsif Bozukluk gibi klinik tanının olduğu durumlarda var olan ilaç tedavisine destek olarak mutlaka psikoterapi gerekmektedir. Unutmayalım; ilaç ve psikoterapi birbirinin alternatifi olabilecek tedavi metodları değildir. Ancak birbirlerini destekleyicidirler.
  • Herhangi bir yaşam değişikliği olması halinde; bu değişikliğin etkileri ile baş edebilmek yeni durum ya da koşula uyumlanabilmek için terapi güvenilir bir yol olabilir. Bu değişim sevilen birinin ya da bir durumun (iş, hayattaki bir rol/kimlik ) kaybı olabileceği gibi; taşınma, iş değişikliği, evlilik, bebek sahibi olma gibi değişimler de olabilir. Sadece olumsuz değişimlere değil, olumlu sayılabilecek istediğimiz değişimlere de ayak uydurabilmek ve o değişimin içinde dönüşen benliğimizi tanımak için terapi süreci iyi bir destekleyicidir.
  • Bazense; hayatımızda pek çok şey rayına oturmuş olsa da yaşamımıza ilişkin belli alanlarda zorluk çektiğimizi fark edebiliriz. İlişkilerde yaşanan zorluklar, belirli durumlarda verdiğimiz benzer tepkiler birbirini tekrar eden yaşam zorluklarına neden olabilir. Bu durumlarda terapi hayatımızdaki paterni çözmemize yardımcı olabillir.
  • Yaşam doğası gereği pek çok travmaya gebe. Bazen kendi başımıza bazense sevdiklerimizin başına gelen ya da tanık olduğumuz bir olay (olayın büyüklüğünden bağımsız olarak) bizi çok etkileyebilir. Bu tip durumları aşmak için terapi hayati önem taşımaktadır. Aşamadığınızı düşündüğünüz bir olay olduğunda lütfen olayı küçümsemeden evvel yardım almayı düşünün.

%d blogcu bunu beğendi: