EMDR NEDİR?

EMDR (Eye Movement desensitization and reprocessing) en basit anlatımıyla bir “travma duyarsızlaştırma” terapisidir.

EMDR; olumsuz geçmiş deneyimlerin kişinin kendisine ya da dış dünyaya ilişkin negatif bir inanca (Suçluyum, Kimseye Güvenemem vb.)neden olduğunu ve bu inancın -o olay ya da süreç bitmiş olsa da- kişiyi etki altına almaya devam ettiğini söyler.

EMDR terapisi bugünün problemlerinden geriye akışla geçmişe bakar ve problemin asıl kaynağı olan anıları çalışmayı hedefler. EMDR, bugün yaşanan sorunların (Örneğin; uykusuzluk, sınav/sunum kaygısı, fobi, öfke dışa vurum problemleri vb.gibi) geçmişte yaşanan ve işlemlenmemiş izole olumsuz anılardan kaynaklandığını ve bu durumların sorunların kendisi değil semptomu olduğunu savunur. Asıl kaynak hedeflendiğinde semptomda ortadan kalkar.

EMDR çocuk, ergen, yetişkin tüm yaş gruplarında gelişimsel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak, yetkin bir uygulayıcı tarafından güvenle uygulanabilir.

EMDR TERAPİSİ HANGİ DURUMLARDA KULLANILIR?

*Kaygı ve ilişkili problemler (Sınav/sunum/performans kaygısı, Sosyal fobi)

*Öfke dışa vurum problemleri

*Benlik algısına ilişkin sorunlar (özgüven problemleri, değersizlik ve yetersizlik sorunları)

*Travma sonrası stres bozukluğu

*Çocuklarda alt ıslatma, tırnak yeme, uyku sorunları gibi çocukluk dönemine ilişkin sorunlarda

*Sınav, sunum, sahnede olmaya ilişkin performans kaygılarına neden olabilecek olayların hazırlık süreçlerinde

*Yaşam olayı değişikliği durumlarında (örneğin tıbbi bir operasyon, taşınma, boşanma süreci, ebeveyn ayrılığı, okul değişikliği gibi) psikolojik olarak hazırlamak ve sürecin travmatik etkisini azaltmak amacıyla uygulanabilir.

%d blogcu bunu beğendi: